Stare razglednice grada

Stare razglednice Obrenovca su razglednice koje su se pojavljivale u periodu od početka dvadesetog veka do Drugog svetskog rata.

Pojava slikovne građe donela je nov vid dokumentovanja prošlosti određene epohe, kao i mogućnosti za različita istorijska, urbanistička, arhitektonska, kulturološka i druga istraživanja lokalne sredine. Među slikovnom građom posebno se ističu razglednice

hotel Bosna

Obrenovac je svoje prve razglednice imao već na početku 20. veka. Razlozi njihovog tako ranog pojavljivanja, ubrzo za znatno većim gradovima u Srbija, verovatno leže u činjenici da je taj period obeležio ubrzani razvoj Obrenovac u svim oblastima. Imao je, dakle, Obrenovac i potrebu i interes da se podiči i prikaže i na razglednicama. Broj stanovnika tadašnjeg Obrenovca bio je nešto manji od 3000, što ga je činilo jednom od najvećih varošica u Kraljevina Srbija. Bio je jak trgovački i zanatski centar i pogranično tranzitno mesto. Sticanje statusa banjskog mesta 1899. godine inicirao je razvoj banjskog turizma i dolazak prvih posetilaca banje, što je takođe moglo uticati na potrebu da se izrade razglednica koje bi oni slali svojim prijateljima i rođacima.

Kolekcija digitalizovanih starih razglednica Obrenovca nalazi se na sajtu Biblioteka “Vlada Aksentijević“ Obrenovac

Istorija Obrenovca na linku OVDE
Izletista u prirodi

Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started